NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

Nog even en we kunnen het jaar 2015 achter ons afsluiten. Een jaar met vele hoogte- en dieptepunten. Vele bekende Nederlanders waren bereid om speciaal voor de luisteraars van Dichtbij Nederland een nieuwjaarswens uit te spreken.

Lees meer >>

De inwoners van Bonaire hebben spijt als haar op hun hoofd dat ze vijf jaar geleden besloten een Nederlandse gemeente te worden. Antillen-specialist John Samson legt uit waarom.

Lees meer >>

Boekverbrandingen, gelukkig geen alledaagse praktijk in Nederland. Toch gebeurde het deze week wel, namelijk op de Dam in Amsterdam, waar het boek Surinamers in de Polder in vlammen opging. Activisten zijn woedend omdat het woord ‘negers’ gebruikt wordt en hebben meer verbrandingen aangekondigd. Auteur, SP-kamerlid Harry van Bommel, reageert.

Lees meer >>

Morgen buigt het Israëlische parlement zich over de zogenaamde 'transparantie-wet', voorgesteld door Ayelet Shaked, minister van Justitie. Bedoeling is dat NGO’s die voor meer dan 50 procent gesponsord worden vanuit het buitenland verplicht worden om dit in hun publicaties te vermelden. Ook moeten ze speciale badges op wanneer ze de Knesset bezoeken. Doen ze dat niet, dan levert dit een boete van 7000 euro op. Een manier om linkse organisaties de mond te snoeren, aldus critici. We praten hier in de uitzending over met Erella Grassiani, van Gate48, een organisatie van kritische Israëli’s in Nederland.

Lees meer >>

De Turkse en Marokkaans Nederlandse jongeren voelen zich geen Nederlander en hebben niet het gevoel als een volwaardig burger te worden behandeld. Een oordeel over autochtone Nederlanders is vaak negatief. Het zijn uitkomsten van de studie Werelden van verschil van het Sociaal en Cultureel Planbureau die op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgevoerd. Vanavond spreken wij met Tweede Kamerlid SP Sadet Karabulut over wat zij hiervan merkt.

Lees meer >>

Tweede kamerlid PvdA Keklik Yusel is nauw betrokken met Rafia Aallouch en Stichting Home Empowerment. Daarbij heeft ze veel bijeenkomsten bijgewoond en is zij samen met Rafia ook bij mensen over de vloer geweest. Keklik houdt zich vooral bezig met verborgen thema’s. Zaken rondom huiselijk geweld, gedwongen huwelijken en achterlating houden haar als politica o.a. bezig.

Lees meer >>

De 26-jarige Nora el Abdouni is verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2015! Een titel om trots op te zijn voor de jonge dame. Nora is hulpverleenster bij Pretty Woman in Utrecht en heeft al eerder de Hein Roethofprijs gewonnen voor het samenwerkingsproject BloedLink met politie Utrecht. Pretty Woman biedt voorlichting en hulpverlening rondom relaties en seksualiteit aan meiden van 11 tot 23 jaar, ouders en professionals in de provincie Utrecht.

Lees meer >>

De situatie in Turkije wordt steeds grimmiger. In het zuidoosten, vlak bij de grens met Syrië, is het Turkse leger al weken bezig met een offensief tegen PKK-strijders. Hierbij vallen ook burgerdoden en zouden hele wijken met de grond gelijk gemaakt zijn. Wij spreken met journaliste Frederike Geerdink, die contact heeft met de mensen daar.

Lees meer >>

Het boek 'Nation-building and historiography in modern Turkey'van Armand Sag komt morgen uit. Het is het resultaat van ongeveer 2 jaar onderzoek naar Turkse schoolboeken en hoe het gebruikt is in het proces van natievorming in Turkije. Hij keek naar schoolboeken van 1923 tot en met 2010 en probeert de ideologische ontwikkelingen in kaart te brengen.

Lees meer >>

Oud-keeper Khalid Sinouh is net terug uit Marokko, waarin hij samen met oud-voetballers Tarik Oulida en Nourdin Boukhari namens de KNVB worldcoaches een voetbalcursus gaf aan leraren en kinderen. Bij ons vanuit het Kasteel, thuishaven van de Rotterdamse voetbalclub Sparta, Khalid Sinouh.

Lees meer >>

In Nederland staat het concept Halal cosmetica nog in zijn bescheidenheid. De gemiddelde moslima zou het begrip wellicht kennen maar niet zo gauw gebruiken. Reden genoeg voor meer bewustwording, want halal gaat niet alleen over voeding het hoort namelijk bij een islamitische lifestyle. In België is die bewustwording al aardig op gang. Abdelwahid Afennas is sales en marketing director bij het bedrijf PixiMundo.com. PixiMundo is een webshop dat halal cosmetica in België en Nederland aanbiedt. Zal Halal cosmetica de toekomst worden?

Lees meer >>

Moslimdiscriminatie wordt voortaan als aparte categorie opgenomen bij aangiftes, dit heeft de gemeenteraad van Amsterdam zojuist besloten. Abdou Menebhi, van het Centrum Migratie en Ontwikkeling was nauw betrokken bij het proces. Per januari 2016 begint hij een campagne om ervoor te zorgen dat aangifte snel bij alle gemeenten in Nederland mogelijk zal zijn.

Lees meer >>

Het was gisteren precies een jaar geleden dat Talibanstrijders een bloedbad aanrichtten op een school in Pakistan waarbij 132 scholieren omkwamen. Mansoor Alam, verslaggever in Nederland voor de Pakistaanse nieuwszender Aaj vertelt over de impact van de aanslag in de regio, een jaar later.

Lees meer >>

Headlines in de media vandaag: Bijna de helft van jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf voelt zich geen onderdeel van de Nederlandse samenleving. Dit blijkt uit een SCP-onderzoek dat gisteren verscheen. Minder publiciteit kreeg het feit dat deze jongeren veel minder begrip voor islamitische geweld of IS bleken te hebben dat eerder uit cijfers van onderzoeksbureau Motivaction bleek. We spreken met Rachid Moussaoui, jongerenwerker uit de Haagse schilderswijk, Sinan Cankaya, cultureel antropoloog en Murat Aktan van de Turkse studentenvereniging Anatolia.

Lees meer >>

Elke maandag geeft ze samen met de maatschappijleraar les op een VMBO in de Bijlmer in Amsterdam. Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid voor de PvdA vertelt vanavond over haar project LEF, waarin ze op een innovatieve manier onderwijs geeft binnen het voorgezet onderwijs.

Lees meer >>

De Internationale Humanisten presenteerde vorige week het ‘Freedom of Thought Report’. Daarin is bijeengebracht hoe het gesteld is met de vrijheid van ‘ongelovigen’ in de wereld. ‘Ongelovigen’ hebben niet alleen te vrezen voor overheden, maar steeds vaker voor ook medeburgers. Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond stuurde naar aanleiding van het rapport een brief naar 100 islamitische organisaties en moskeeën. Hij wil in gesprek gaan over afvalligheid en vooral het recht om afvallig te kunnen zijn met deze instanties.

Lees meer >>

Geert Wilders is door het tv-programma EenVandaag, voor de derde keer, uitgeroepen tot politicus van het jaar. Belangrijkste reden: zijn anti-vluchtelingenstandpunt. Deze uitzending horen we mensen die lijnrecht tegen zijn campagne ingaan. VPRO-directeur Lennart van der Meulen initieerde ‘net in Nederland’, een on-line platvorm voor nieuwkomers, dat nu ontwikkelt wordt door de publieke omroepen. Masoud Rahae richtte ElanArt op om samen te werken met jonge vluchtelingen aan kunstproducties. En we spreken met Gijs Corstens, founder van HackYourFuture.net. 

Lees meer >>

De P.C. Hooft-prijs werd vandaag toegekend aan de Surinaams-Nederlandse schrijfster Astrid Roemer. In de jaren zeventig maakte ze naam met haar romans, verhalen, toneelstukken en poëzie. De afgelopen jaren leefde ze buiten de schijnwerpers, totdat filmmaakster Cindy Kerseborn haar opspoorde en een documentaire over haar maakte. Ze reageert op de verrassende keuze van de jury.

Lees meer >>

Schrijver en socioloog Mohammed Benzakour constateert met een vlijmscherp artikel dat bommen de problemen niet oplossen. Hij ging naar de Brusselse wijk Molenbeek en de Antwerpse wijk Borgerhout om te ontdekken wat de inwoners in de twee zwarte wijken zien en wij niet. Benzakour is vanavond aan het woord.

Lees meer >>

Het beeld dat islamofobie toeneemt is een mythe. Die conclusie werd in het NRC getrokken uit het SCP-rapport De sociale staat van Nederland 2015. Volgens onderzoeker en redacteur van Republiek Allochtonië, Roemer van Oordt, klopt dit niet. “Dit is een hele flinterdunne bewering door het NRC gemaakt en zou door elke wetenschapper meteen worden afgeserveerd.” 

Lees meer >>