NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

Archief

Nieuws, totaal 3129 resultaten.
VAN: maand/jaar TOT: maand/jaar
30 december 2015

Nieuwjaarswens van Bekende Nederlanders

Nog even en we kunnen het jaar 2015 achter ons afsluiten. Een jaar met vele hoogte- en dieptepunten. Vele bekende Nederlanders waren bereid om speciaal voor de luisteraars van Dichtbij Nederland een nieuwjaarswens uit te spreken.

29 december 2015

Inwoners van Bonaire spijt van Nederlandse gemeente

De inwoners van  Bonaire  hebben spijt als haar op hun hoofd dat ze vijf jaar geleden besloten een  Nederlandse gemeente  te worden. Antillen-specialist John Samson legt uit waarom.

29 december 2015

Harry van Bommel over het boek Surinamers in de Polder

Boekverbrandingen, gelukkig geen alledaagse praktijk in Nederland. Toch gebeurde het deze week wel, namelijk op de Dam in Amsterdam, waar het boek Surinamers in de Polder in vlammen opging. Activisten zijn woedend omdat het woord ‘negers’ gebruikt wordt en hebben meer verbrandingen aangekondigd. Auteur, SP-kamerlid Harry van Bommel , reageert.

29 december 2015

Israƫlische parlement buigt zich over 'transparantie-wet

Morgen buigt het Israëlische parlement zich over de zogenaamde 'transparantie-wet' , voorgesteld door Ayelet Shaked , minister van Justitie. Bedoeling is dat NGO’s die voor meer dan 50 procent gesponsord worden vanuit het buitenland verplicht worden om dit in hun publicaties te vermelden. Ook moeten ze speciale badges op wanneer ze de Knesset bezoeken. Doen ze dat niet, dan levert dit een boete van 7000 euro op. Een manier om linkse organisaties de mond te snoeren, aldus critici. We praten hier in de uitzending over met  Erella Grassiani , van Gate48, een organisatie van kritische Israëli’s in Nederland.

28 december 2015

SP lid Sadet Karabulut

De Turkse en Marokkaans Nederlandse jongeren voelen zich geen Nederlander en hebben niet het gevoel als een volwaardig burger te worden behandeld. Een oordeel over autochtone Nederlanders is vaak negatief. Het zijn uitkomsten van de studie Werelden van verschil van het Sociaal en Cultureel Planbureau die op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgevoerd. Vanavond spreken wij met Tweede Kamerlid SP Sadet Karabulut over wat zij hiervan merkt.

23 december 2015

Tweede kamerlid PvdA Keklik Yusel

Tweede kamerlid PvdA Keklik Yusel is nauw betrokken met Rafia Aallouch en Stichting Home Empowerment. Daarbij heeft ze veel bijeenkomsten bijgewoond en is zij samen met Rafia ook bij mensen over de vloer geweest. Keklik houdt zich vooral bezig met verborgen thema’s. Zaken rondom huiselijk geweld, gedwongen huwelijken en achterlating houden haar als politica o.a. bezig.

23 december 2015

Sociaal Werker van het jaar 2015!

De 26-jarige Nora el Abdouni is verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2015! Een titel om trots op te zijn voor de jonge dame. Nora is hulpverleenster bij Pretty Woman in Utrecht en heeft al eerder de Hein Roethofprijs gewonnen voor het samenwerkingsproject BloedLink met politie Utrecht. Pretty Woman biedt voorlichting en hulpverlening rondom relaties en seksualiteit aan meiden van 11 tot 23 jaar, ouders en professionals in de provincie Utrecht.

22 december 2015

Offensief tegen PKK-strijders

De situatie in Turkije wordt steeds grimmiger. In het zuidoosten, vlak bij de grens met Syrië , is het Turkse leger al weken bezig met een offensief tegen PKK-strijders . Hierbij vallen ook burgerdoden en zouden hele wijken met de grond gelijk gemaakt zijn. Wij spreken met journaliste Frederike Geerdink, die contact heeft met de mensen daar.

21 december 2015

Nation-building and historiography in modern Turkey

Het boek 'Nation-building and historiography in modern Turkey' van Armand Sag komt morgen uit. Het is het resultaat van ongeveer 2 jaar onderzoek naar Turkse schoolboeken en hoe het gebruikt is in het proces van natievorming in Turkije. Hij keek naar schoolboeken van 1923 tot en met 2010 en probeert de ideologische ontwikkelingen in kaart te brengen.

18 december 2015

Twee Amsterdamse delegaties hebben bezoek gebracht aan Marokko

Oud-keeper Khalid Sinouh is net terug uit Marokko, waarin hij samen met oud-voetballers Tarik Oulida en Nourdin Boukhari namens de KNVB worldcoaches een voetbalcursus gaf aan leraren en kinderen. Bij ons vanuit het Kasteel, thuishaven van de Rotterdamse voetbalclub Sparta, Khalid Sinouh.