NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

Archief

Studiogasten, totaal 794 resultaten.
VAN: maand/jaar TOT: maand/jaar
31 december 2015

Murat Aktan, Faisal Mirza, Mitchell Esajas, Hassnae Bouazza, Rodhan Al Khalidi

Na zeven jaar valt het doek voor Dichtbij Nederland. Daarom een extra bijzondere uitzending. Tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken naar de toekomst. Hoe goed doen we het als samenleving als het gaat om diversiteit en gelijkheid? Wat zijn de grootste uitdagingen? Hier praat presentatrice Naeeda Aurangeb over met Murat Aktan, voorzitter van de Turkse studentenvereniging Anatolia, Faisal Mirza van de weblog ‘Wij blijven Hier’, Mitchell Esajas, gezicht van het zwarte pieten-debat en voorzitter van New Urban Collective en journaliste Hassnae Bouazza. Voor de literaire toetjes schuift Rodhan Al Khalidi aan, woordkunstenaar en zelfbenoemde koning der asielzoekers.

30 december 2015

Fo & Souf

Fo & Souf  waren bereid om speciaal voor Dichtbij Nederland twee nummers te schrijven. Een  terugblik  op 2015 en een vooruitblik op 2016 en de verder toekomst. Fo scoorde eerder dit jaar een Youtube hit met de versie van het lied 'Praat Nederlands met me' , maar dan ‘Praat Marokkaans met me' . 

30 december 2015

Laila Boujemaou, Redouan Aitouarg, Malika Ouacha en Gert Jan Geling

Een terugblik op een roerig jaar! Wat viel je op in het nieuws van het afgelopen jaar? En wat heeft je het meest geraakt? Vorige week hebben we een oproep gedaan aan luisteraars om mee te praten over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en hoe moeten we nu verder met elkaar in 2016? Het was lastig, maar we hebben uiteindelijk een selectie gemaakt.  We doen dit met  Laila Boujemaou, Redouan Aitouarg, Malika Ouacha en Gert Jan Geling . 

29 december 2015

Mohamed Ajouaou

De moslimgemeenschap in Nederland heeft een roerig jaar achter de rug en het komende wordt het er ook niet makkelijker op. Dit verwacht  Mohamed Ajouaou , auteur en docent islam aan de Vrije Universiteit. De moslimgemeenschap staat volgens Ajouaou voor een tweesprong en er moet een keuze gemaakt worden: welke vorm van islam wil je voor de toekomst? Een striktere? Of ga je juist mee met de tijd en pas je je als moslim aan aan de seculiere maatschappij? 

28 december 2015

Arzu Kokeng

'Dede: Mehmet met de gele laarzen'. Dat is de titel van de korte kinderfilm van Tamara Miranda. Ze is al jaren filmmaker en heeft meerdere films op haar naam staan. In 2014 won ze een Burny Bos Award voor de kinderspeelfilm ‘De onzichtbare astronaut’. Het scenario van ‘Dede' is geschreven door creative producer Arzu Kökeng. Eerder won ze met haar script voor de korte thriller ‘Vast' de publieksprijs tijdens het internationale 48 Hour Film Project in Amsterdam. Foto:Husne Afsar

25 december 2015

Neil van der Linden

Neil van der Linden  is onze gast op deze  eerste Kerstdag  met vandaag een speciale  muziek-uitzending .  Neil van der Linden is een grote muziekliefhebber en Midden-Oosten expert op het gebied van kunst en cultuur. Vanavond hoort u een uur lang een muziekrondje langs de klassiekers en hits uit het  Midden-Oosten .

24 december 2015

Anne-Marie Korte

Een rode anjer die vanuit de zee aanspoelt, juist de bloem die je overleden vader kweekte. Autopech in de woestijn, en dan vind je juist de goede moersleutel in het zand... Op deze kerstavond een speciale uitzending gewijd aan mirakels met Anne-Marie Korte die uitgebreid onderzoek deed naar onverklaarbare gebeurtenissen. De professor in gender en religie aan de Universiteit Utrecht spitte meer dan tweeduizend wonderverhalen van Nederlanders door. Vanavond, de avond waarop zowel de geboorte van als Jezus en Mohammed wordt gevierd, spreken we met haar over wonderen in het verleden en heden.

23 december 2015

Rafia Aallouch

Rafia Aallouch begon als maatschappelijk werker en is nu zelfstandig ondernemer. Sinds twee jaar zet zij zich met Stichting Home Empowerment (SHE) volledig in voor slachtoffers van huiselijk geweld. Waardering ontvang Rafia van haar cliënten, zij noemen haar ook wel moeder Teresa.

22 december 2015

Adrian van der Spoel, Mohamed Bentaouit en Noemie Winkel

Elke avond staan ze bij het centraal station in Amsterdam, de vrijwilligers van Refugees Welcome Amsterdam . Ze zijn daar om arriverende vluchtelingen en warm welkom te heten en de weg te wijzen. Dat ze door reguliere treinpassagiers voor landverraders worden uitgescholden nemen ze voor lief. Bij ons in de studio vanavond vrijwilligers Adrian van der Spoel, Mohamed Bentaouit en Noemie Winkel.

21 december 2015

Anna Krijger

Vanavond hebben wij als gast correspondente Anna Krijger. Zij is nu een aantal jaren correspondent in een van de meest complexe conflictgebieden ter wereld, Palestina-Israël. Samen kijken wij met haar terug op 2015 en blikken wij  vooruit. Hoe is de situatie nu in dat conflict gebied en zal het nieuwe jaar ons iets dichter bij vrede brengen.