NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

Correspondenten


Marcel van der Steen woont in Sarajevo en is een freelance journalist op de Balkan. Vanuit de Bosnische hoofdstad Sarajevo reist hij regelmatig naar andere plaatsen in voormalig Joegoslavië. Hij werkt(e) ondermeer voor de VRT in België, BNR, RTL Nieuws en National Geographic. En natuurlijk voor Dichtbij Nederland. Bezoek zijn website of volg @marcelvdsteen ook op Twitter.

 

 

 

 

 

Lia van Beekhoven correspondeert in Londen waar ze duizenden radiobijdragen en verhalen schrijft over het Verenigd Koninkrijk. "Toen ik me 30 jaar geleden in Groot Brittannie vestigde was Margaret Thatcher een gewoon parlementarier en was prins Charles vrijgezel. Sindsdien heb ik, vooral als ‘de stem uit Londen’, alle belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen die zich in het VK afspeelden verslagen. Van de vredesonderhandelingen in Noord-Ierland tot de huidige kredietcrisis, van de bomaanslagen op de Londense bus en metro, tot de dood van Diana en de opkomst van Harry Potter."


Fréderike Geerdink (Hengelo, 1970). "Sinds 2012 ben ik gevestigd in Diyarbakir, de symbolische hoofdstad van Koerdistan. Mijn opdrachtgevers zijn onder andere de NTR, het Parool, de Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, The Independent, Al-Monitor, Beaconreader, en een wekelijkse column. In 2014 publiceerde ik het boek ‘De jongens zijn dood’, over de Koerdische kwestie dat ook in het Engels, Turks en Koerdisch uitgegeven gaat worden.

 

 

 

Nordin Abanaissa (1970) werd geboren in het dorpje Ajdir Temsamen, aan de Middellandse Zee. In de winter van 1978 is hij met zijn hele hebben en houden naar Nederland vertrokken om communicatie te studeren aan de Universiteit van Zwolle. In 2009 is hij permanent teruggekeerd naar Marokko en wel in het hart van de hoofdstad Rabat, op steenworp afstand van de Atlantische kust. Lees hier hoe het Nordin vergaat in Marokko.Ester Meerman is een freelance buitenlands-correspondente en fotografe die sinds januari 2011 verslag doet vanuit Caïro, Egypte. Ze werkt(e) onder meer voor BNR, NOS, EenVandaag, NRC Handelsblad, De Standaard, Vice, CTV News Canada en vele anderen. Daarnaast houdt zij een blog bij over haar belevenissen in Egypte. Volg @estermeerman ook op Twitter! 
Jessica Maas (Hulst, 1974) is gevestigd in Istanbul, Turkije. Zij werkt o.a. voor De Persdienst, Elsevier, het Parool, Ps De Wereld en het Belgische De Tijd. “Na jaren bij het Brabants Dagblad, besloot ik in 2007 als correspondent in Istanbul te beginnen. Inmiddels ben ik al zeven jaar correspondent in Turkije. Als correspondent schrijf ik overal over.” Benieuwd naar haar belevenissen in Turkijë? Volg haar op Blogspot

 

 

 

 

Martin Turner (Leiden, 1984) woont en werkt als freelancer en (video-)journalist, opererend vanuit Sulaimani, Iraaks Koerdistan. “Als cameraman was ik verbonden aan de Koerdische zender Rudaw TV en werkte ik voor de NGO IMCK die lokale journalisten traint. Vlak nadat de Amerikanen waren vertrokken, in januari 2012, vestigde ik mij in Irak. Mijn werk richt zich tegenwoordig voornamelijk op de recentelijke ontwikkelingen omtrent de Islamistische Staat en de gevolgen daarvan op Irak en de regio." Volg @martin_turner6 ook op Twitter!Judit Neurink (Goor, 1957) schrijft voor Trouw en Standaard. “Sinds 2008 woon ik in Iraaks Koerdistan, waar ik een mediacentrum heb opgezet en duizenden Iraakse journalisten heb getraind. Aanvankelijk was ik gespecialiseerd in berichtgeving over migranten, daarna werd het Midden-Oosten mijn werkterrein. Ik ben vooral geïnteresseerd in verhalen van mensen: wat hen overkomt en wat hen drijft. Ik heb drie boeken gepubliceerd: De Bange Stad, Mijn Iraakse Familie en De Joodse Bruid.” Volg @JuditNeurink op Twitter!


Sjoukje Rietbroek (Helmond, 1981) woont in Rabat. “Sinds november 2013 werk ik als freelance correspondent in Marokko. Ik was nog niet afgestudeerd en had nauwelijks ervaring. Maar door bezuinigingen hield mijn baan bij de regionale krant BN DeStem op. Ik besloot de gok te wagen en mijn droom, wonen en werken in Marokko, waar te maken. Mijn vaste opdrachtgevers zijn NOS, Trouw en natuurlijk Dichtbij Nederland." Volg @Sjouk1981 ook op Twitter!


 

De Cariben

Harmen Boerboom (Bennekom, 1956) woont in Paramaribo. "Ik ben freelance correspondent voor onder andere de NOS en de NTR. Sinds augustus 2009 woon en werk ik in Paramaribo. Suriname trekt mij sterk aan omdat ik er mijn jeugd doorbracht. Ik hou van de natuur, het klimaat en van de mensen. De politieke ontwikkelingen fascineren mij ook. De onafhankelijkheid, de staatsgreep van Desi Bouterse en vervolgens zijn weg naar het presidentschap. Ik kijk dan ook met veel interesse uit naar de verkiezingen in 2015. Gaat Bouterse, ondanks zijn autoritaire manier van regeren, een tweede termijn tegemoet?" Volg hem ook op Facebook

Dick Drayer (Smallingerland, 1963) is een Nederlands-Curaçaose journalist en radio- en televisiepresentator. Op Curaçao is hij bekend van de radiozender Hoyer, ParadiseFM, Dolfijn FM en de Wereldomroep en in Nederland als correspondent voor NOS Journaal, Radio 1, Omroep MAX en natuurlijk ook Dichtbij Nederland! Drayer is eigenaar van een eigen persbureau, dat bulletinnieuws maakt voor radiostations op Curaçao en nauw samenwerkt met een groot aantal mediaorganisaties op de eilanden en in Nederland. Volg @dickdrayer op Twitter!


Ariën Rasmijn (Apeldoorn, 2 november 1975) woont en werkt al zes jaar als fulltime journalist op Aruba,  en in de afgelopen anderhalf jaar als freelancer voor Caribisch Netwerk, Amigoe en Bon Dia Aruba. Hij schrijft graag over de lokale politiek, maar ook over de mensen, gewoonten en gebeurtenissen die het eiland zo uniek maken. Zijn wekelijkse column voor Amigoe di Aruba is te lezen op decayente.wordpress.com. Volg @masbango op Instagram! 


Hilbert Haar (De Wijk, 1950) is sinds 2008 de hoofdredacteur van Today, een Engelstalige krant op Sint Maarten, en sinds 2013 ook correspondent van Caribisch Netwerk en Dichtbij Nederland. Hij heeft vanaf 1969 voor verschillende bladen geschreven o.a. Dagblad Tubantia en NieuwNet. Na een lange journalistieke carrière in Nederland emigreerde hij eerst naar Griekenland en daarna naar de VS om vervolgens op Sint Maarten te landen. “Op een klein eiland dat zo graag land wil zijn”, volgens Haar en “waar het nooit koud is en er altijd wat gebeurt in deze journalistieke snoepwinkel." Leoni Leidel-Schenk (Woudenberg, 1986). "Na mijn HBO-studie Journalistiek in Rotterdam, ben ik mijn carrière gestart op Curaçao bij het Antilliaans Dagblad. Daarna kreeg ik een aanbod om de functie Chef Nieuwsredactie te vervullen bij Versgeperst.com. Na een korte freelanceperiode, waaronder als stringer voor ANP, werd ik opgepikt door het Caribisch Netwerk. In de hoop om bij te kunnen dragen aan het aankaarten van misstanden en het aanwakkeren van het publieke debat, verruilde ik het ‘harde’ nieuws voor meer achtergrondverhalen en reportages." Met name onderwerpen als medische zorg, sociale problematiek, gevangeniswezen en onderwijs trekken haar aandacht. 


Anneke Polak (Smallingerland, 1981) studeerde journalistiek in Utrecht, gevolgd door een interuniversitaire cursus Caraïbistiek in Leiden. In 2011 kwam zij naar Curaçao om als verslaggever en later ook redactiechef bij het Antilliaans Dagblad te werken. Sinds 2014 werkt zij als freelance journalist, onder meer voor de NTR, Paradise FM, het Antilliaans Dagblad en verschillende Nederlandse opdrachtgevers. "Het is fascinerend om als journalist een jong land als Curaçao in ontwikkeling te mogen volgen. Ik duik dan ook het liefst in alle politieke verwikkelingen, maar maak ook af en toe graag een uitstapje naar de menselijke verhalen, die hier in overvloed zijn."