NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

Ugur Ümit Üngör en Ilco van der Linde

22-09-2015

Waarom vinden nog steeds genocides plaats en zijn ze te voorkomen? Daarover praten we met onze studiogast Ugur Ümit Üngör. Hij is een Nederlandse socioloog en historicus en bekend als politiek geschiedkundige en genocideonderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de Armeense Genocide, de Rwandese genocide en de vroege Turkse republiek. Maar hij volgt en onderzoekt ook de conflicten op de Balkan en in het Midden-Oosten. 

 

Ugur Ümit Üngör werd in 1980 in de Turkse Erzincan geboren van Zaza-Turkse afkomst, maar groeide op in Enschede. Hij studeerde in 2009 cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna deed hij onderzoek aan de University College Dublin. Zijn onderzoek richt zich met name op de Armeense Genocide, de Rwandese genocide en de vroege Turkse republiek. Üngör doceert aan de Universiteit Utrecht en het NIOD. In 2012 kreeg hij de Young Scientists Award van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

 

Andere gast is Ilco van der Linde. Hij is oprichter van vredesbeweging MastePeace dat als doel heeft artiesten bij elkaar te brengen tijdens een concert op de Internationale Dag van de Vrede. Van der Linde presenteerde afgelopen weekend zijn boek ’Be a Nelson”. Hij gelooft dat in ieder mens een Nelson Mandela schuilt.