NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

Dinsdag

29-12-2015

Het jaar 2015 was een bewogen jaar voor veel mensen maar met name voor de moslims. 2015 gaat de boeken in als het jaar van de aanslagen in Parijs maar ook het jaar waarop miljoenen vluchtelingen op de vlucht zijn geslagen. Verslaggever Emil Andel was op de markt in Rotterdam om de meningen te peilen.

 

Verder in de uitzending o.a.:

Morgen buigt het Israëlische parlement zich over de zogenaamde 'transparantie-wet', voorgesteld door Ayelet Shaked, minister van Justitie. Bedoeling is dat NGO’s die voor meer dan 50 procent gesponsord worden vanuit het buitenland verplicht worden om dit in hun publicaties te vermelden. Ook moeten ze speciale badges op wanneer ze de Knesset bezoeken. Doen ze dat niet, dan levert dit een boete van 7000 euro op. Een manier om linkse organisaties de mond te snoeren, aldus critici. We praten hier in de uitzending over met Erella Grassiani, van Gate48, een organisatie van kritische Israëli’s in Nederland.

Inwoners van Bonaire hebben spijt als haar op hun hoofd dat ze vijf jaar geleden besloten een Nederlandse gemeente te worden. Antillen-specialist John Samson legt uit waarom.

 

Boekverbrandingen, gelukkig geen alledaagse praktijk in Nederland. Toch gebeurde het deze week wel, namelijk op de Dam in Amsterdam, waar het boek Surinamers in de Polder in vlammen opging. Activisten zijn woedend omdat het woord ‘negers’ gebruikt wordt en hebben meer verbrandingen aangekondigd. Auteur, SP-kamerlid Harry van Bommel, reageert.

De moslimgemeenschap in Nederland heeft een roerig jaar achter de rug en het komende wordt het er ook niet makkelijker op. Dit verwacht Mohamed Ajouaou, auteur en docent islam aan de Vrije Universiteit. De moslimgemeenschap staat volgens Ajouaou voor een tweesprong en er moet een keuze gemaakt worden: welke vorm van islam wil je voor de toekomst? Een striktere? Of ga je juist mee met de tijd en pas je je als moslim aan aan de seculiere maatschappij?