NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

We zijn alweer bij de 100ste PluriShow! Dit keer over de Dominicaanse Republiek. De Dominicaanse Republiek en Haïti leven op gespannen voet met elkaar omdat de regering van de Dominicaanse Republiek, Haïtianen  zonder Dominicaans paspoort wil terugsturen. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Dominicanen in Nederland.

Lees meer >>

Het eiland West-Papoea was vroeger een onderdeel van Nederland maar in de jaren '60 moest Nederland het van de VS overgedragen aan Indonesië. Nederland heeft de eilandbewoners van West-Papoea net als de Molukkers onafhankelijkheid beloofd maar vandaag de dag is West-Papoea nog steeds in handen van Indonesië. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar mensen uit West-Papoea.

Lees meer >>

21-12-2015

De nieuwe Portugese regering wil de visumplicht voor Portugeestalige landen afschaffen. Op die manier proberen ze de economie te stimuleren en de gezinsherenigingen te versoepelen. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Portugezen in Nederland.

Lees meer >>

18-12-2015

In de Engelse Premiere League gaan de geruchten dat voetbalclub Chelsea de 31 jarige Togolees Emanuel Adebayor wil aankopen als nieuwe spits. Deze week is coach José Mourinho ontslagen bij Chelsea dus de fans snakken naar doelpunten. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Togolezen in Nederland.

Lees meer >>

11-12-2015

De ebola crisis van vorig jaar had een grote impact op veel West-Afrikaanse landen. In sommige delen van Liberia zijn kinderen bijvoorbeeld een hele tijd niet naar school geweest. Vanaf 19 november zijn er geen nieuwe gevallen van ebola meer bekend. Nu de ebola ziekte bedwongen is moet er veel gebeuren om de economie weer draaiende te houden. Verslaggever Emil Andel ging op zoek naar Liberianen in Nederland.

Lees meer >>

Er stonden deze week lange rijen voor een Sloveense bank in Kroatië. In 1991 werd Slovenië onafhankelijk van Joegoslavië. Daardoor raakte ruim 300.000 spaarders uit voornamelijk Kroatië in één keer hun spaargeld kwijt. Sinds gisteren konden de Kroatische spaarders na 24 jaar eindelijk weer bij hun spaarcenten komen. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Kroaten in Nederland.

Lees meer >>

01-12-2015

In Estland zijn de eerste tests gedaan met lifi. Lifi is een internettechnologie dat 100 keer sneller is dan wifi. De directeur van het Estse bedrijf verwacht dat het over 4 jaar door iedereen gebruikt zal gaan worden. Verslaggever Emil Andel ging deze keer op zoek naar Esten in Nederland. 

Lees meer >>

27-11-2015

In Zimbabwe zijn 7 mensen veroordeeld voor het vergiftigen en doden van tenminste 26 olifanten. Vier van de mannen zijn maandag berecht in een spoedzitting. Eén van hen is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Zimbabwanen in Nederland.

Lees meer >>

20-11-2015

Volgens de organisatie "Stop Wapenhandel" is het zeer waarschijnlijk dat er door Nederland geleverde wapens worden ingezet in de oorlog in Jemen. De organisatie pleit voor een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict. Volgens de VN zijn meer dan 95% van alle doden en gewonden die er tot nu toe in Jemen zijn gevallen onschuldige burgers. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Jemenieten in Nederland.

Lees meer >>

Volgende week vindt op de Filipijnen de jaarlijkse conferentie van de APEC plaats. De APEC moet de handelsrelaties bevorderen tussen landen die aan de Stille Oceaan liggen. Wereldleiders uit 21 landen zullen daarbij aanwezig zijn. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Filipijnse mensen in Nederland.

Lees meer >>

Het Nederlands elftal voetbalt morgen zijn eerste oefeninterland. Veel Afrikaanse landen zijn al begonnen met hun WK kwalificatie duels. Ivoorkust, dat net als het Nederlandse elftal in het oranje speelt, voetbalt morgen tegen Liberia. De oud eredivisie spelers, Wilfried Bony en Salomon Kalou, haken af voor het team van Ivoorkust vanwege een blessure. In zijn “PluriShow” gaat verslaggever Emil Andel deze week op zoek naar Ivorianen in Nederland.

Lees meer >>

Premier Sheikh Hasina van Bangladesh was deze week voor een 3 daags werkbezoek in Nederland. Tijdens de ontmoeting met premier Rutte werd de samenwerking in de watersector en de landbouw besproken. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Bengaalse mensen in Nederland.

Lees meer >>

30-10-2015

Turkije heeft deze week aangegeven meer te willen samenwerken met Zambia. Zambia is een koperrijk land en is daarom aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Zambianen in Nederland.

Lees meer >>

23-10-2015

Zweden, een land met bijna 10 miljoen inwoners, staat bekend als één van de meeste tolerante landen van Europa. Gisteren werd bekend dat het land dit jaar vermoedelijk 160.000 vluchtelingen zal ontvangen. De regering heeft nu met de oppositiepartijen besloten om het asielbeleid aan te scherpen. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Zweden in Nederland.

Lees meer >>

De Luxemburgse minister van Buitenlandse zaken, Jean Asselborn, wil dat een overkoepelende EU instantie komt zodat de asielaanvragen van de vluchtelingen in alle EU landen op dezelfde manier worden behandeld. Op dit moment zijn er namelijk grote verschillen in de wachttijden van de asielaanvragen. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Luxemburgers in Nederland.

Lees meer >>

Het is erop of eronder voor het Nederlands elftal. Morgen spelen ze in de "Astana Arena" een belangrijke EK kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Kazachstanen in Nederland.

Lees meer >>

02-10-2015

De Sloveense regering heeft bekend gemaakt dat er in Slovenië ruimte is voor 10.000 vluchtelingen. Als het er meer worden dan heeft het land financiële hulp nodig van de Europese Unie. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Slovenen in Nederland.

Lees meer >>

25-09-2015

Vandaag kregen 98 Nederlandse militairen een herinneringsmedaille uitgereikt in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Deze medaille kregen ze voor hun bijdrage aan de VN operatie in Mali. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Malinezen in Nederland.

Lees meer >>

18-09-2015

In het noorden van Peru hebben archeologen deze week een graftombe ontdekt van 2700 jaar. Volgens archeologen gaat het om twee priesters uit de Pacopampa cultuur. Bij het graf lag ook een gouden ketting dat versierd is met vormpjes dat sterk lijkt op het cijfer 8. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Peruanen in Nederland.

Lees meer >>

Hongarije kan de vluchtelingenstroom maar moeilijk aan. Oostenrijk legde eerder deze week het treinverkeer uit Hongarije stil. En vanochtend sloot Oostenrijk vanaf de Hongaarse grens ook de snelweg af. Verslaggever Emil Andel ging deze week op zoek naar Hongaren in Nederland.

Lees meer >>