NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

Het jaar 2015 was een bewogen jaar voor veel mensen maar met name voor de moslims. 2015 gaat de boeken in als het jaar van de aanslagen in Parijs maar ook het jaar waarop miljoenen vluchtelingen op de vlucht zijn geslagen. Verslaggever Emil Andel was op de markt in Rotterdam om de meningen te peilen.

Lees meer >>

2015 is alweer bijna voorbij, het was een heftig jaar met veel ups en downs. Mo Reporter Yahia ging de straat op om te checken wat de mensen het meest is bijgebleven.

Lees meer >>

Van muziek maken wij een bruggetje naar de Modewereld. Want is deze wereld net zo populaire in het Westen als de Arabische muziek? De Turks-Oostenrijkse modeontwerper Atil Kutoglu slaat die brug al jaren. Hoewel zijn creaties bij modeshows in de hele wereld getoond worden, is zijn stijl bepaald door de Ottomaanse tradities. Onze correspondent Michael de Werd nam een kijkje bij een mode-kunstenaar die tussen de culturen inzit.

Lees meer >>

In de Islam zijn er dagelijks vijf verplichte gebeden. Deze vinden plaats op vaste tijdstippen verdeeld over de dag. Zo kan het dus ook zijn dat dat tijdens kantooruren/schooluren gebeurd. Hoe moet je daar als werkgever en werknemer/student mee omgaan. Mo reporter Yahia ging langs bij een aantal organisaties om te kijken hoe het daar geregeld is.

Lees meer >>

Elke avond staan ze bij het centraal station in Amsterdam, de vrijwilligers van Refugees Welcome Amsterdam. Ze zijn daar om arriverende vluchtelingen en warm welkom te heten en de weg te wijzen. Dat ze door reguliere treinpassagiers voor landverraders worden uitgescholden nemen ze voor lief. Een reportage van Jan-Willem Oomen die een avond met ze meeliep.

Lees meer >>

Gisternacht was de langste nacht van het jaar. In de Perzische cultuur noemt men deze bijzondere avond 'Yalda'. Stichting Granate organiseerde daarom een feestelijke 'Yalda-bijeenkomst' in het Amsterdamse cultuur centrum Mezrab. Verslaggeefster Radha Ramdhan nam deel aan de nachtelijke viering. Foto: Nafiss Nia

Lees meer >>

Aanstaande zaterdag gaat de voorstelling 'Juliana, een verhaal over koningschap en emancipatie' in première in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Onze verslaggeefster Annet Röst kreeg alvast een voorproefje, ze was bij generale repetitie.

Lees meer >>

Fotograaf Jan Banning bezocht gevangenissen en rechtbanken voor zijn nieuwe project Law and Order. Hij fotografeerde in vier landen: Oeganda, de VS, Frankrijk en Colombia. De indrukwekkende foto's rond het strafrecht staan in een pas verschenen boek en zijn te zien in galerie Fontana in Amsterdam. Banning is na het fotograferen zeer kritisch geworden over het nut van gevangenisstraf. Verslaggever Guido Spring ging met Jan Banning naar galerie Fontana en bekeek de foto's.

Lees meer >>

Vele jonge getalenteerde moslims zijn de uitdaging aangegaan om te gaan ondernemen. Ieder op zijn manier, en met de islam als basis. Mo reporter Yahia Yousfi ging in gesprek met Anass, Yamani en Soraya, allemaal hebben ze de islam gebruikt om te slagen in hun ondernemerschap.

Lees meer >>

De voetballer Christian Gandu kreeg twee weken geleden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te horen dat hij na 15 jaar Nederland moest verlaten. Reden hiervan was dat zijn verblijfsvergunning niet was verlengd. De 23-jarige jongen vluchtte in 2000 in zijn eentje uit Congo en groeide op in een Nederlands gezin. Hij speelde betaald voetbal bij onder andere FC Utrecht, Borussia Dortmund en vertegenwoordigde diverse jeugdelftallen van Nederland. Na de media-aandacht en een oproep van Wesley Sneijder, besloot de IND om zijn zaak opnieuw te bekijken. Onze verslaggever Alain de la Mar bezocht de voetballer na de training.

Lees meer >>